UPDATE 29.03.2023 - Codul Construcțiilor adoptat de Guvern (urmează dezbaterea în Parlament)

UPDATE!

În şedinţa de miercuri 29.03.2023, Guvernul a aprobat proiectul de Lege privind Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului şi Construcţiilor. Până la ora prezentei actualizări, textul adoptat al Codului nu a fost publicat pe nici-un site guvernamental, dar am reușit să identificăm pe surse o variantă a Codului Urbanismului, amenjarii teritoriului și construcțiilor.

Pentru a rămâne la curent cu evoluția adoptării acestui act normativ esențial pentru domeniul construcțiilor sau instalațiilor, precum și pentru o analiză a prevederilor acestui cod, revino la acest articol sau urmărește evoluția pe pagina de Facebook sau Linkedin.

A fost publicată pe pagina de internet a Secretariatului Genereal al Guvernului Legea privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, precum și expunerea de motive. Problema este că actul normativ menționat mai sus este diferit de cel pus în dezbatere publică la data de 13.04.2022, variantă pentru care au fost organizate și dezbateri online.

În loc să clarifice și să implementeze sistemul calității în construcții în mod real, un grup de “specialiști în construcții” a preferat să prezinte în primăvară un proiect de Cod al construcțiilor, iar în toamnă să trimită spre Parlament o elucubrație menită să bulverseze un sistem oricum haotic.

O exemplificare a acestor modificări fără o minimă dezbatere publică și/sau consultare cu asociațiile profesionale (cu excepția OAR care a participat la monstruoasa creație) se regăsește în secțiunea referitoare la verificarea de calitate a proiectelor

Art. 468

Norme tranzitorii privind verificarea tehnică a proiectelor

(1) Incepând cu 1 ianuarie 2024, ministerul responsabil cu amenajarea teritoriului, urbanismul și construcțiile va organiza certificarea inginerilor si arhitectilor cu drept de semnatura ca proiectanti pentru clasele de consecinta 3 si 4.

(2) Începând cu 1 ianuarie 2025, proiectele pentru construcțiile pentru clasele de consecință 3 și 4 se vor elabora fie de ingineri, pe specialități și de arhitecți cu drept de semnatură obținut în condițiile legii și vor fi verificate de verificatori atestați fie de către ingineri și arhitecți cu drept de semnatura certificați pentru clase de consecință 3 si 4 , caz în care nu vor mai necesita verificarea de către verificatori de proiect atestați.

(3) Începand cu 1 ianuarie 2027, proiectele pentru clasele de consecință 3 și 4 se vor elabora doar de către ingineri și arhitecți cu drept de semnătură certificați pentru aceste clase de consecință iar proiectele pentru clasele de consecință 1 și 2 se vor elabora de către ingineri și arhitecți cu drept de semnătură, fără verificare suplimentară, asigurarea respectării calității și răspunderea asociată fiind exclusiv a proiectanților și a consultanților de specialitate, după caz.

(4) Verificatorii de proiecte atestați până la 1 ianuarie 2025 se echivalează automat ca experti tehnici cu drept de practica limitat pentru expertizarea proiectelor si vor putea solicita echivalarea atestării cu certificarea ca proiectanți pentru clasele de consecință 3 și 4, pe baza unei procedurii elaborate de ministerul responsabil cu amenajarea teritoriului, urbanismul și construcțiile.

Serios?

Verificatorii de proiecte atestați până la 1 ianuarie 2025 se echivalează automat ca experți tehnici cu drept de practică limitat pentru expertizarea proiectelor?

În ce constă dreptul limitat? Cine stabilește acest drept și limitele lui? În baza căror competențe face asta?

Aspectele de mai sus sunt doar o parte a modificărilor. Vă rog să citiți și voi, dar având în vedere că Guvernul României a dat avizele necesare, doar în Parlament sau în instanță se mai poate face ceva cu privire la o lege extrem de importantă  pentru domeniul construcțiilor promovată în mod înșelător și netransparent de MDLPA.

Puteți descărca aici:

UPDATE Uniunea Verificatorilor de Proiecte

Având în vedere forma și lipsa de transparență în care a fost trimis Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor la SGG, Uniunea Verificatorilor de Proiecte solicită Ministerului Justiției aviz negativ pentru Legea privind aprobarea acestuia.

Uniunea Verificatorilor de Proiecte
MIGS - Soluții integrate în proiectare | Securitate la incendiu | Aviz ISU

1 thought on “UPDATE 29.03.2023 – Codul Construcțiilor adoptat de Guvern (urmează dezbaterea în Parlament)”

  1. Grigore Cristi

    Bună ziua, ma convinge și pe mine cineva, de când a intrat în vigoare legea asta salvatoare și în ce consta ea?
    Spre exemplu eu as vrea sa încep construcția unei căsuțe și ma interesează în mod expres aceasta lege! Mulțumesc frumos!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × 3 =