Pildă pentru Ministrul Afacerilor Interne – poate învață ceva de la ONRC cu privire la avizare/autorizare

ONRC_2025 - Oficiul Național al Registrului Comerțului

Avizare/Autorizare ONRC

Ca orice antreprenor care încearcă să se dezvolte într-o țară instabilă economic și imprevizibilă fiscal, am purces la înființarea unei societăți comerciale.

Am completat documentele de pe site-ul ONRC (Oficiul Național al Registrului Comerțului) și le-am depus.

Deși aceste documente sunt mult mai simpliste decât cele prevăzute în anexele Normelor privind avizarea și autorizarea de securitate la incendiu și protecție civilă aprobate prin OMAI nr. 180/2022 (pe scurt, Norme), am reușit performanța să iau o „respingere”. Da, ați citit bine, se poate lua respingere și de la ONRC, doar că se numește „amânare”.

Această amânare care constă în punerea cererii în așteptare pentru completarea/modificarea documentelor depuse în conformitate cu cerințele lor are menirea să-i acorde contribuabilului încă o șansă înaintea reluării procesului de înființare, modificare sau desființare a unei firme, motiv pentru care se acordă o amânare.

Evident că și la ONRC găsim aceeași angajați blazați ghidați doar de fuga de asumare a responsabilității, motiv pentru care nu ezită să comită abuzuri dacă pot. Dar nu despre asta este vorba aici.

IGSU_ISU_avizare_autorizare_2025

Avizare/Autorizare IGSU

O amânare similară găsim și la ISU pentru completarea documentelor – art. 21 alin. (1) din Norme cu o perioadă de grație de 30 de zile pentru conformare așa cum se precizează la alin. (2) al aceluiași articol.

Cei care activează în domeniul securității la incendiu în România sunt familiari cu stilul inspectorilor din departamentele de avizare/autorizare și se luptă zilnic cu tot felul de aberații și abuzuri ale acestora. Statistic, din analiza unui număr relevant (peste 50) de respingeri ISU, a rezultat că din motivele de respingere invocate de organele de avizare/autorizare, un procent cuprins între 30 și 50% sunt abuzuri, dovezi de incompetență sau o combinație a celor două.

Când găsesc și, din păcate găsesc (până la urmă cine nu muncește, nu greșește), neconformități reale în documentațiile depuse, în loc să se limiteze la acestea, inspectorii se lasă purtați de val și se aruncă la inventarea și/sau la interpretarea aberantă sau abuzivă a unor prevederi tehnice, uneori parcă doar să-și justifice prezența în fața șefilor.

Din aceste motive marea majoritate a inspectoratelor, dacă nu toate, nu reușesc să respecte termenele legale, deși, în mod nejustificat prin Norme li s-a extins timpul de răspuns prin introducerea sintagmei „zile calendaristice”, limitându-se la răspunsuri seci de justificare a incapacității de prelucrare a dosarelor.

„În prezent există un număr foarte mare de solicitări în lucru adresate instituției, în raport cu personalul disponibil și misiunile specifice”.

Dr. fiz. Col. Precup Alexandru Irinel – Inspector șef ISU BIF

Revenind la pilda ONRC, oare IGSU și subunitățile subordonate nu ar putea face același lucru dacă ar fi voință din partea legiuitorului (MAI în cazul de față). Nu ar fi mai simplu pentru toată lumea dacă și inspectoratele județene și BIF ar emite (în termen) o adresă de amânare?

Mai exact, după maxim 15 zile lucrătoare în cazul avizelor, respectiv 30 de zile lucrătoare în cazul autorizațiilor ar fi emisă o adresă prin care s-ar aduce la cunoștința investitorilor eventualele neconformități constatate (cele reale și, dacă nu se pot abține, și cele abuzive) și s-ar acorda un termen de, să zicem, 10 zile lucrătoare pentru conformare.

Acest termen de 10 zile este mai mult decât suficient pentru un investitor serios și o echipă de proiectare pe măsură. Astfel volumul de lucrări nerezolvate care se perpetuează pe perioade mari de timp, uneori parcă la infinit, va fi redus substanțial.

Imaginați-vă o lume în care după 15 zile, primiți o amânare în loc de o respingere. Rezolvați neconformitățile reale (în cazul ideal toate neconformitățile sunt reale) și depuneți completările/modificările în termen de 10 zile, caz în care vă aflați în situația să obțineți un aviz în 25 de zile lucrătoare. Dacă ar fi clasica respingere, același aviz ar fi emis în 40 de zile lucrătoare (15 zile inițiale, 10 zile pentru conformare și încă 15 zile la a doua depunere). Pe același raționament, autorizațiile ar putea fi obținute în 45 de zile lucrătoare în loc de 75 de zile lucrătoare (100 de zile calendaristice – 3.3 luni), adică sub jumătate din timpul actual.

În ceea ce privește neconcordanțe aberante și/sau abuzive, acestea pot fi contestate în mod legal prin plângeri prealabile care întrerup termenul de 10 zile până la agrearea divergențelor dintre inspectori și proiectanți.

Poate că va citi acest articol vreun factor de decizie din MAI care mai are încă capacitatea discernământului bazat pe logică, dacă mai există așa ceva prin minister și va demara o modificare legislativă în acest sens. Sau poate că acești oameni fie au părăsit sistemul și s-au îndreptat către mediul privat, fie au emigrat. Rămâne de văzut…

P.S. „Respingerea” de tip amânare de la ONRC a fost emisă pentru că două documente au fost semnate de asociat, nu de administrator. (🤷🏻‍♂️).

Pentru mai multe informații puteți accesa Ghidul de avizare/autorizare, iar pentru analizarea personalizată a unui obiectiv de investiții, nu ezitați să ne contactați telefonic sau prin WhatsApp la numărul 0736 692 562, accesând formularul de contact sau să ne transmiteți datele generale prin intermediul formularului de evaluare gratuită.

MIGS - Soluții integrate în proiectare | Securitate la incendiu | Aviz ISU

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 − 7 =