Normativul indicativ P118/1-2025 a fost trimis la publicare în Monitorul Oficial și va intra în vigoare începând cu data de 1 mai 2025
UPDATE 10.03.2025
În data de 10 martie 2025, a fost publicat în Monitorul Oficial Normativul indicativ P118/1-2025 la Monitorul Oficial. Puteți vizualiza și/sau descărca în format needitabil (pdf) sau în format editabil (docx). normativul aici.

În cele din urmă, după mai bine de un sfert de secol de la introducerea Normativului de siguranță la foc a construcțiilor Partea I – indicativ P118-99, peste 10 ani de la apariția Normativului de siguranță la foc a construcțiilor | Partea II – indicativ P118/2-2013, respeciv un deceniu de la promulgarea Normativului de siguranță la foc a construcțiilor | Partea III – indicativ P118/3-2015, se pare că minunea s-a întâmplat. Normativul indicativ P118/1-2025 a văzut lumina zilei la MDLPA și a fost trimis la publicare în Monitorul Oficial conform ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila.
Tototadă, trebuie reținut că, având în vedere complexitatea domeniului securității la incendiu, aplicarea acestui normativ, spre deosebire de seria de normative actualizate în ultimii ani, va avea o perioadă de acomodare pentru proiectanți de 60 de zile de la publicare, respectiv 1 mai 2025.
Pentru vizualizarea și descărcarea noului normativ, salvați această pagină unde va fi publicat în cel mai scurt timp.
Găsiți mai jos integral comunicatul de presă publicat azi, 28.02.2025.
Noi reglementări în domeniul securității la incendiu au fost aprobate prin Ordin de ministru și trimise spre publicare în Monitorul Oficial. Sunt primele modificări făcute în peste două decenii – anunță ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila.
Ministrul dezvoltării a arătat: ”Sunt acum în vigoare prevederi stabilite în Normativul de proiectare P118/1, care reglementează siguranța la incendiu a construcțiilor, și care datează din 1999. Unele prevederi nu corespund realității de astăzi, sunt bazate pe tehnologii vechi și conțin soluții care nu mai pot fi aplicate. Acestea vor fi înlocuite de prevederi noi, pentru o siguranță sporită în domeniul securității la incendiu, și vor fi aplicate în spitale, școli, locuințe, clădiri publice și private.”
Prevederile vechiului normativ, semnalate de specialiști în domeniu ca fiind învechite, sunt legate de tehnologii, materialele de construire și scheme tehnice care nu mai corespund cerințelor actuale și nu iau în calcul tehnologiile și soluțiile noi, dezvoltate în ultimele două decenii.
Normativul nou prezintă soluții tehnice actuale, conține scheme detaliate de rezolvarea unor situații tehnice, ceea ce înlesnește procesul de proiectare, rezultă un timp de avizare mai scurt și o securitate mai mare din punct de vedere al incendiilor. Clădirile noi vor fi construite conform noului normativ, iar, pentru cele vechi, normativul nou adoptat prevede soluții compensatorii sau rezolvări diferite.
Un exemplu de tehnologie nouă, care nu era inclusă în normativul din 1999, sunt sistemele de detectare de fum și stingere a incendiilor montate în tavan sau pardoseli.
Conform noului normativ, scările exterioare de evacuare, adesea costisitoare, care, conform normativelor în vigoare, trebuiau montate pe exteriorul vechilor clădiri de spitale, nu vor mai fi obligatorii, pentru că noul normativ prevede soluții multiple pentru aceste cazuri, cum ar fi fluxuri de evacuare reduse, zone de siguranță la incendiu sau lifturi cu surse proprii de alimentare cu energie electrică și conformate pentru evacuarea persoanelor și pacienților cu mobilitate redusă.
Noile prevederi clarifică aspecte legate de materiale de construcții, finisaje, tâmplării, care conduc la reducerea costurilor de construcție fără a compromite siguranța la incendiu. De asemenea, lemnul este considerat, la nivel european, principalul material de construcție regenerabil și sustenabil, iar noul normativ prevede condițiile în care lemnul poate fi utilizat, în condiții de siguranță, în construcții.
”Prin acest normativ vom avea clădiri mai sigure, mai performante, atât în cazul clădirilor existente, cât și în cazul clădirilor noi”, a conchis ministrul dezvoltării, Cseke Attila.
Noile normative pentru siguranța la incendiu vor intra în vigoare în 60 de zile de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial al României.
sursa: MDLPA
Pentru mai multe informații puteți accesa Ghidul de avizare/autorizare, iar pentru analizarea personalizată a unui obiectiv de investiții, nu ezitați să ne contactați telefonic sau prin WhatsApp la numărul 0736 692 562, accesând formularul de contact sau să ne transmiteți datele generale prin intermediul formularului de evaluare gratuită.
